Tikken met je benen is irritant maar ook gezond

Tikken met je benen is irritant maar ook gezond
Unsplash / Rawpixel

Tikken met je been terwijl je neerzit is vreselijk voor iedereen rondom je, maar het dringt het risico op aderziektes terug. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Massachusetts. De beweging stimuleert de bloedsdoorloop en gaat zo de aftakeling van de aderwanden tegen. Al blijven wandelen of lopen nog altijd de beste remedie.

Zit je op het werk of in de klas naast een collega die maar niet wil ophouden met zijn been te bewegen? Verbijt dan je frustratie en wees blij voor hem, want die persoon maakt zonder het te weten zijn benen gezonder. Een onderzoek van de universiteit van het Amerikaanse Massachusetts leert dat het getik het bloed in de onderste ledematen versnelt. Dat houdt de aders langer jong en flexibel.

De onderzoekers observeerden 11 mannen en vrouwen. De proefpersonen moesten drie uur op een stoel blijven zitten. Ze werden gevraagd om afwisselend een minuut met een been te tikken en drie minuten niets te doen. Gemiddeld kwamen ze aan 250 tikken per minuut. Nadien vergeleek het onderzoeksteam de snelheid van het bloed tussen de twee benen. In het ‘bewegende’ been lag was de bloeddoorstroming duidelijk beter dan voor de test. In het stilstaande been was de doorstroming merkbaar afgenomen.

Wrijving met bloed houdt aders gezond

Op zich is dat geen wereldschokkend ontdekking. Het is al langer geweten dat beweging het bloed sneller doet stromen. Waar de onderzoekers wel van opkeken is dat tikken met je benen de bloeddoorstroming zodanig stimuleert dat het de aftakeling van aders kan tegengaan. Door het passerende bloed en de wrijving met de wand van de bloedbaan blijft de ader langer jong en flexibel.

Maar de conclusie van de studie bevat ook een belangrijke opmerking. Hoewel tikken met een been gezond is, volstaat het niet om je benen heel je leven lang gezond te houden. Zo is twee benen tegelijk bewegen al veel beter, maar gaat er niets boven wandelen en lopen. “Je moet proberen om de tijd dat je zit zoveel mogelijk te onderbreken door even recht te staan of te wandelen”, zegt professor in voeding en bewegingsfysiologie Jaume Padilla, die aan het hoofd stond van de studie. “Maar als je vastzit in een situatie waar dat geen optie is, is tikken met je benen een goed alternatief. Een beetje bewegen is beter dan niet bewegen.”