Grootse conferentie over herdenking Eerste Wereldoorlog

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Ieper vindt de komende vier dagen de conferentie "To end all Wars? " plaats, een zoektocht naar het belang en de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog. Tientallen sprekers zullen zich tot en met zaterdag over die vragen buigen. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak werd die beschouwd als de oorlog die alle oorlogen zou beëindigen. Het tegendeel was waar, met een draak van een vredesakkoord. Het Verdrag van Versailles in 1919 was meteen de kiem voor de Tweede Wereldoorlog en een hele reeks oorlogen in de nasleep ervan.

De conferentie buigt zich vier dagen over een dubbele vraag: wat is de werkelijke betekenis van de Eerste Wereldoorlog geweest, toen en nu, hier en voor de hele wereld? En wat hebben we van die grote historische betekenis gezien in de voorbije eeuwherdenking?

Heel wat historici en specialisten zullen zich buigen over de thematiek, zoals de Amerikaanse hoogleraars Jay Winter en Stefan Berger die vandaag opent, maar ook binnenlandse sprekers zoals Pieter Lagrou van de ULB en Bruno De Wever van de UGent. Ook kunstenaars zoals Koen Van Mechelen, Val Carman en Wim Opbrouck gaan op zoek naar antwoorden.

De vierdaagse vloeit rechtstreeks over in het herdenkingsevenement "Peace to the World" van curator Wim Opbrouck (foto). Hij bracht 25 artiesten bijeen voor een muziekmarathon van twaalf uur, van 14 uur 's middags tot 2 uur 's nachts.

bron: Belga