Microsoft houdt Russische hackers tegen die Amerikaanse conservatieven viseerden

Microsoft houdt Russische hackers tegen die Amerikaanse conservatieven viseerden
Microsoft houdt Russische hackers tegen die Amerikaanse conservatieven viseerden

Microsoft heeft naar eigen zeggen Russische pogingen tot cyberaanvallen tegen Amerikaanse conservatieve organisaties tegengehouden. Volgens het softwarebedrijf hadden de hackers het gemunt op denktanks zoals het International Republican Institute en het Hudson Institute. “Vorige week heeft de Eenheid voor Digitale Misdaden (DCU) met succes een gerechtelijk bevel uitgevoerd om zes domeinnamen te ontmantelen en de controle ervan over te dragen, die opgericht werden door een groep die nauw verwant is met de Russische regering en bekendstaat als Strontium, Fancy Bear of APT28”, zei Microsoft-voorzitter Brad Smith op een blog. “We hebben deze aanpak nu twaalf keer in twee jaar gebruikt, om 84 valse websites te sluiten die met de groep geassocieerd waren”, gaat hij verder.

Microsoft vreest dat de pogingen een bedreiging vormen voor alle groepen die een link hebben met de Amerikaanse Democratische en Republikeinse partij, in de aanloop naar de verkiezingen van 2018. De hackers maken websites en URL’s die lijken op de websites die hun beoogde slachtoffers bezoeken of waarvan ze e-mails van zouden verwachten.

Smith kondigde daarom het nieuwe initiatief Microsoft AccountGuard aan voor bepaalde gebruikers van Office 365. “Dit initiatief zal de allernieuwste cyberbeveiliging voorzien zonder extra kosten voor de kandidaten en campagneteams op federaal en staats- en lokaal niveau, alsook voor denktanks en politieke organisaties waarvan we denken dat ze worden aangevallen.”

Volgens Microsoft werden tijdens de Franse presidentsverkiezingen vorig jaar en tijdens de Amerikaanse verkiezingen in 2016 ook al buitenlandse cyberaanvallen gepleegd. “Het is duidelijk dat democratieën over de hele wereld aangevallen worden”, aldus Smith.

Bron: Belga