Maggie De Block gaat in gesprek met Levanta

Maggie De Block gaat in gesprek met Levanta

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil in gesprek gaan met de directie van Levanta, om spoedig bij te sturen. “Het routinematig karakter waarmee persoonlijke gesprekken van geïnterneerden en hun bezoekers worden gevolgd roept ernstige vragen op. Dat aspect verdient onmiddellijk herbekeken en bijgestuurd te worden”, zegt ze. Uit een verslag van de Zorginspactie blijkt dat in Levanta, de streng beveiligde afdeling voor geïnterneerde vrouwen in Zelzate, gesprekken tussen patiënten en hun bezoekers worden afgeluisterd. Het Agentschap Zorg en Gezondheid start een juridisch onderzoek om te achterhalen of de praktijk illegaal is. Als dat zo blijkt, zal de voorziening worden gevraagd het afluisteren zo snel mogelijk stop te zetten.

Minister De Block heeft het rapport doorgenomen en geeft haar administratie nu al de opdracht om te overleggen met de directie. Er zal worden gevraagd de knelpunten “spoedig bij te sturen”.

De Block houdt er wel aan om het personeel te bedanken voor het kwaliteitsvolle werk. “Zorg kunnen bieden in een forensisch psychiatrisch centrum is een grote stap voorwaarts voor deze vrouwen die in de gevangenis niet op hun plaats zaten.”

bron: Belga