Lavrov houdt rekening met deelname van taliban aan conferentie in Moskou

Lavrov houdt rekening met deelname van taliban aan conferentie in Moskou

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, houdt rekening met de deelname van de radicaalislamitische taliban aan een conferentie over Afghanistan op 4 september in Moskou. Naast de Afghaanse regering zijn de taliban uitgenodigd, zei Lavrov in Sotsji. “De eerste reacties zijn positief; ze zijn van plan aan de bijeenkomst deel te nemen.” Lavrov ontkende dat Moskou met de hulp van de taliban terreurmilitie IS (Islamitisch Staat) wil terugdringen. De Afghaanse ambassadeur in Rusland, Abdul Qayoum Kochai, had dat maandag laten uitschijnen. De Verenigde Staten verwijten Moskou ondertussen dat het de taliban bewapent.

Lavrov zei dat de contacten met de taliban bekend zijn. Ze behoren tot de Russische strategie voor Afghanistan omdat de fundamentalisten er deel uitmaken van de bevolking. Bovendien gaat het bij de contacten vaak over kwesties van veiligheid van Russische burgers.

Om tot vrede te komen in het decennia oude conflict in Afghanistan zijn er verscheidene internationale onderhandelingsfora. In Moskou zijn Rusland, Afghanistan, Pakistan, China, Iran en India bij de gesprekken betrokken.

bron: Belga