Ebola in Congo: 55 doden, overheid biedt gratis zorg aan

Ebola in Congo: 55 doden
Ebola in Congo: 55 doden

De jongste ebola-epidemie heeft al 55 doden geëist in het oosten van Congo. De overheid voerde intussen drie maanden lang gratis zorg in.
Volgens de jongste balans van het ministerie van Gezondheid zijn in Mabalako-Mangina, nabij Beni, het epicentrum van de epidemie in de provincie Noord-Kivu, 5 nieuwe overlijdens geregistreerd. “In totaal zijn er 96 gevallen van hemorragische koorts gemeld in de regio, waarvan er 69 zijn bevestigd en 27 waarschijnlijk zijn”, zegt het directoraat-generaal voor de strijd tegen de ziekte.
Het ministerie van Gezondheid voerde gratis zorg in in de drie gebieden die het meest getroffen zijn door de epidemie, Mabalako, Oicha en Beni. “Doel is om de financiële drempel weg te nemen die zou kunnen verhinderen dat de bevolking naar de gezondheidscentra stapt”, zegt dokter Bathé Ndjoloko Tambwe, die verantwoordelijk is voor de coördinatie van de ziektebestrijding.
Het gemiddelde inkomen van de ongeveer 80 miljoen Congolezen bedraagt 1,25 dollar per dag (ongeveer 1 euro). Op 1 augustus werd in Mangina, in de provincie Noord-Kivu, officieel afgekondigd dat het om een epidemie ging.
Sinds 1976 hebben tien ebola-epidemies Congo getroffen. Maar het is de eerste keer dat het virus woedt in een dichtbevolkt conflictgebied waar de bevolking zeer mobiel is.

Bron: Belga