Slachtoffers van terrorisme worden ook in Brussel herdacht

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ook in Brussel is er morgen op 21 augustus een herdenking van de Belgische slachtoffers van terreuraanslagen. Dat heeft Philippe Vansteenkiste, directeur van de vzw V-Europe, de Belgische vereniging van slachtoffers van terreurdaden, verklaard aan Belga. De herdenking in Brussel zal om 11 uur met een korte plechtigheid gebeuren aan het Nationale Monument ter herdenking van terreurslachtoffers in de Wetstraat, tussen het Jubelpark en het Schumanplein, in Brussel. Waarom precies morgen? Omdat 21 augustus door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot International Day of Remembrance and Tribute to the Victims of Terrorism (internationale dag van herdenking van en hulde aan de slachtoffers van terrorisme).

Het wordt een korte plechtigheid met enkele korte toespraken en een moment van bezinning. Zo zal Vansteenkiste het hebben over het belang van de erkenning van de slachtoffers en zal kolonel Serge Stroobants, expert contraterreur van de Koninklijke Militaire School, spreken over de strijd tegen het terrorisme.

Onder meer Brussels minister Céline Frémault (cdH), oud-minister Joëlle Milquet, speciaal adviseur inzake slachtoffers van terrorisme bij Europees Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker, de Kamerleden Georges Dallemagne (cdH) en Meryame Kitir (sp.a), beiden lid van van de Parlementaire Onderzoekscommissie naar de terreuraanslagen van 22 maart 2016, zullen aanwezig zijn, naast leden van het federaal parket en de Commissie voor Hulp aan de Slachtoffers van Gewelddaden.

Na de korte plechtigheid op het Schumanplein gaan de leden van slachtoffervereniging V-Europe naar hun lokaal in Brussel om het te hebben over de vragen bij en nood aan herdenkingen van terrorismeslachtoffers. Daarna is er nog een wandeling voor de leden van de vereniging.

"Of er heel veel mensen zullen komen, weet ik niet", zegt Vansteenkiste. "We organiseren deze dag op aanvraag van UNCCT (United Nations Center for Counter-Terrorism), met wie wij samenwerken. Sommige leden van onze organisatie zijn nog met vakantie, andere zijn dan weer aan het werk. Maar we vinden het belangrijk dat ook in ons land op deze eerste Internationale Dag van Terrorismeslachtoffers aandacht wordt besteed aan de terreurslachtoffers en hun nabestaanden in ons land."

bron: Belga