Israëlische vredesactivist Uri Avnery overleden

Israëlische vredesactivist Uri Avnery overleden
Israëlische vredesactivist Uri Avnery overleden

In Tel Aviv is Uri Avnery overleden op 94-jarige leeftijd, nadat hij een maand geleden een beroerte kreeg. Dat heeft een woordvoerder van het Ichilov-ziekenhuis vandaag verklaard. Avnery was de eerste Israëliër die publiekelijk een ontmoeting had met de Palestijnse leider Yasser Arafat in 1982, toen contacten met Arafats PLO nog verboden waren. Avnery werd geboren in Duitsland als Helmut Ostermann, maar verliet het land toen Hitler zijn opmars maakte. Hij vocht in de oorlog van 1948 die geleid heeft tot de oprichting van Israël, en werd een uitgesproken voorstander van het oprichten van een Palestijnse staat naast de Israëlische.

“De basis voor elke vorm van vrede is het omvormen van de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook tot een Palestijnse staat” zei hij in een interview in 2013. “De kolonisten zijn vijanden van de vrede, en dus ook van de staat Israël.” Avnery heeft tot het einde van zijn leven gehoopt dat hij het einde van het conflict in het Midden-Oosten zou meemaken.

Avnery zetelde in het Israëlische parlement van 1965 tot 1974, en nog eens van 1979 tot 1981. Hij was ook hoofdredacteur van het vroegere oppositiemagazine Haolam Hazeh, dat verschillende keren het doelwit werd van bomaanslagen. Ook Avnery zelf raakte in 1953 en in 1975 gewond bij aanvallen. Hij won in 2003 de belangrijkste journalistieke prijs in Israël, de Sokolovprijs. Tot voor kort schreef hij regelmatig analyses voor de krant Haaretz, en schreef eveneens een tiental boeken. Hij is ook een van de oprichters van mensenrechtenorganisatie Gusch Schalom (blok voor de vrede).

Avnery verklaarde tien jaar jaar geleden dat hij “de genetische code van de Zionistische beweging wilde veranderen” en “het bewustzijn van de mensen vanuit de diepte veranderen”. “Dat is een enorme opgave”, zei hij ook.

Zijn ideeën leverden Avnery internationale roem op. In zijn eigen land kreeg hij echter veel kritiek van de rechterkant. Zo werd hij ervan beschuldigd de Zionistische beweging te verraden.

De centrumlinkse voormalige minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni noemt Avnery op Twitter “baanbrekend”. “Hij vocht voor zijn ideeën ondanks de aanvallen tegen hem, en plantte de ideeën van vrede en gematigdheid in het hart van Israël, zelfs als stonden ze niet in het lexicon”, schreef hij.

Bron: Belga