Kool, spruitjes en broccoli beschermen tegen kanker

Kool kan beschermen tegen kanker
Foto Pixabay

Wetenschappers hebben er goede hoop in dat groenten zoals kool, spruitjes en broccoli kunnen helpen tegen darmkanker. Dat leiden ze af uit een veelbelovend onderzoek op muizen.

Het eten van boerenkool, spruitjes en broccoli kan darmkanker bij muizen tegengaan. Dat blijkt uit een onderzoek van het Londense Francis Crick Institute. De groenten bevatten een stof die onstekingen aan de darmen kan tegengaan. Daardoor verlaagt de kans op darmkanker aanzienlijk.

Vlees



De onderzoekers gaven muizen een dieet op basis van I3C, een stof die onder meer in kool zit. Onder de knaagdieren zaten ook exemplaren die aanleg hadden om darmkanker te ontwikkelen. Toch werd geen van de dieren ziek. Bij enkele muizen die al kanker hadden, stopten de tumoren zelfs met groeien.

Verdere studies moeten uitwijzen of de effecten op mensen even groot zijn. De wetenschappers raden iedereen aan om meer kool op het menu te zetten. Ook minder vlees eten is goed om de kans op darmkanker te verlagen.