Natuur & Bos snoeit in inspecteurs

Natuur & Bos snoeit in inspecteurs

De natuurinspectie van het Vlaams Agentschap Natuur & Bos telt in acht jaar tijd een kwart minder personeel: het aantal zakte van 45 naar 34. Dat betekent dat een inspecteur in 2010 waakte over 38.000 hectare en nu over 48.000, schrijft De Morgen. Het is zo steeds moeilijker om overtreders op heterdaad te betrappen. Uit cijfers die De Morgen heeft opgevraagd blijkt dat de inspecteurs vorig jaar 512 pv’s hebben opgesteld voor inbreuken, tegenover 692 in 2015 – een daling met ruim een kwart. Voor kleinere overtredingen, zoals wandelen met een loslopende hond in een bos of natuurgebied, geven inspecteurs een schriftelijke aanmaning. Afgelopen jaar waren er zo 806, in 2015 ging het nog om 1.155 – een daling van 30 procent.

“Die dalingen zijn het gevolg van gewijzigde wetgeving en prioriteiten, maar ook van een verminderd personeelsaantal”, zegt diensthoofd Mark Van den Meersschaut. “Het is een keuze van de Vlaamse regering geweest om het aantal ambtenaren terug te dringen, in alle departementen overigens.”

Het kabinet van bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) ontkent dat. “Dit is een keuze van het Agentschap Natuur & Bos geweest. De minister heeft geen vraag gekregen van het agentschap voor extra personeel”, luidt het. “De natuurinspectie is wel degelijk een kerntaak voor een agentschap.”

bron: Belga