Druk op Iraanse president neemt toe na ontslag van minister van Arbeid

Druk op Iraanse president neemt toe na ontslag van minister van Arbeid
Druk op Iraanse president neemt toe na ontslag van minister van Arbeid

Het Iraanse parlement heeft vandaag met een motie van wantrouwen minister van Arbeid en Tewerkstelling Ali Rabiei met 129 van de 243 stemmen uit zijn ambt ontheven. Dat deelde het persbureau IRNA mee. Vooral de hardliners in het parlement stemden tegen Rabiei, een van de nauwste vertrouwelingen van president Hassan Rohani. De minister werd verweten dat tijdens zijn ambtsperiode het aantal werklozen is gestegen, vele bedrijven hun arbeiders niet tijdig of helemaal niet betaalden en op enkele afdelingen van zijn departement corruptie heerst. Rohani had de politieke leiding maandag nog opgeroepen tot eensgezindheid tegen de Amerikaanse sancties en de “psychologische oorlog” van president Donald Trump. Minder dan 48 uur later ontsloeg het parlement zijn minister van Arbeid en Tewerkstelling.

Rabiei is na de gouverneur en de vicegouverneur van de Centrale Bank het derde politieke slachtoffer van de acute economische crisis in de Islamitische Republiek. De crisis is vooral door de sinds gisteren weer geactiveerde Amerikaanse sancties ontstaan. Rabiei had er in het parlement nog op gewezen dat de werkloosheid en andere economische problemen van het land een gevolg waren van ontwikkelingen in het buitenlands beleid en niet konden worden voorkomen door het ministerie van Arbeid.

Ook Rohani is door het parlement gevraagd en zal de komende drie weken de afgevaardigden tekst en uitleg moeten geven. De exit van de VS uit de nucleaire deal van 2015, de nieuwe sancties en de bijbehorende crisis zijn een welgekomen gelegenheid voor de hardliners om het ontslag van Rohani te eisen. Hoewel de hardliners de afgelopen vijf jaar alle verkiezingen duidelijk hebben verloren, hopen ze dat de Amerikaanse sancties de val van Rohani en hun terugkeer naar de macht zal bewerkstelligen.

Bron: Belga