Venezolaanse oppositie eist onafhankelijk onderzoek naar mogelijke “aanslag” tegen Maduro

Venezolaanse oppositie eist onafhankelijk onderzoek naar mogelijke "aanslag" tegen Maduro

Na een veronderstelde aanslag tegen de Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft de oppositie een onafhankelijk onderzoek van het voorval geëist. “We hebben een objectief en transparant onderzoek nodig”, zei de voormalige presidentskandidaat Henri Falcón dinsdag. “Er mag geen heksenjacht tegen de leiders van de democratische oppositie komen. Volgens de regering probeerden de vermoedelijke daders zaterdag tijdens een militaire parade een bomaanslag met een drone te plegen tegen Maduro. De staatstelevisie zond het ogenblik uit waarin de explosie te horen was, toen Maduro een toespraak hield. Het staatshoofd bleef ongedeerd. Zeven leden van de nationale garde zouden volgens de officiële versie deels zware verwondingen opgelopen hebben.
Het is nog altijd niet duidelijk wat er echt is gebeurd. De veiligheidstroepen hebben inmiddels wel zes verdachten opgepakt, die wegens terrorisme en landverraad zullen aangeklaagd worden. Maduro acht “ultrarechtse” kringen in Venezuela en Colombia voor de poging tot aanslag verantwoordelijk.
De oppositie vreest dat de regering het incident zou kunnen gebruiken om de repressie tegen critici te intensiveren. Maduro heeft zich in mei tijdens een omstreden verkiezing, die door de belangrijkste oppositiepartijen werd geboycot, opnieuw voor vijf jaar in zijn functie laten bevestigen.

bron: Belga