Boetes kilometerheffing vrachtwagens brachten Vlaamse overheid al 9,1 miljoen euro op

Boetes kilometerheffing vrachtwagens brachten Vlaamse overheid al 9

Sinds de kilometerheffing voor vrachtwagens in april 2016 is ingevoerd, zijn er al bijna 26.000 boetes opgelegd wegens inbreuken. Bijna 10.000 daarvan zijn al geïnd, wat de Vlaamse overheid 9,1 miljoen euro heeft opgebracht. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Peter Van Rompuy (CD&V). Sinds april 2016 geldt in Vlaanderen een kilometerheffing voor vrachtwagens op snelwegen en op enkele andere belangrijke wegen. Sinds april 2016 tot en met juni van dit jaar zijn al 25.492 boetes opgelegd wegens inbreuken. Daarvan werden er al 9.934 geïnd, voor in totaal 9,1 miljoen euro.

Het handhavingscentrum, dat zich baseert op camerabeelden van vaste portalen of verplaatsbare controleapparatuur, legde het merendeel van de boetes (23.601) op. De overige 1.891 boetes werden uitgeschreven door de mobiele controleploegen van de Vlaamse Belastingdienst. Ook die kunnen vaststellen of vrachtwagens de tolteller (OBU) aan boord hebben en of die naar behoren werkt.Voor boetes die aan Belgische chauffeurs worden opgelegd, is de inningsgraad momenteel 30 procent. Bij buitenlandse chauffeurs varieert dat, afhankelijk van het land van herkomst. Voor Bosnië-Herzegovina gaat het bijvoorbeeld om 10 procent, terwijl de inningsgraad voor Zwitserse chauffeurs meer dan 50 procent bedraagt.

Er werden ook al 16.494 boetes betwist, waarvan er 8.367 zijn afgehandeld. “De verhouding tussen het aantal afgewezen en ingewilligde bezwaren is ongeveer 50/50”, zegt Weyts daarover. Het aantal boetes is de voorbije maanden gestegen, maar het aantal bezwaren niet. Dat duidt er volgens Weyts op dat publieke aanvaarding van het Vlaamse handhavingsbeleid toeneemt.

bron: Belga