Aanhanger van Kabila stelt zich kandidaat voor presidentsverkiezingen

Een voormalig Congolees minister die eerder nog pleitte voor een nieuw mandaat van president Joseph Kabila, heeft zich vandaag zelf kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen. Tryphon Kin-Kiey Mulumba zei de kandidaat te zijn van zijn partij, de Parti pour l’Action. De meerderheid rond Kabila en diens partij zit deze namiddag samen om Kabila’s opvolger aan te duiden. Het is nog wachten op het resultaat van die bijeenkomst. In 2014 richtte Kin-Kiey nog de organisatie “Kabila Désir” op. Die organisatie moest de Congolezen verzamelen rond Kabila. De adjunct-kabinetschef van Kabila, Jean-Pierre Kambila, staat bekend als een vertrouweling van Kin-Kiey. “Ik heb de meerderheid opgeroepen zich rond dit project te verenigen, maar dat werd geweigerd”, aldus de kandidaat toen hij de gebouwen van de kiescommissie verliet.

Kin-Kiey was de laatste woordvoerder van dictator Mobutu en was twee maal minister onder Kabila.Deze namiddag zit de meerderheid rond de president samen om een kandidaat voor de opvolging van Kabila, aan de macht sinds 2001, te kiezen. De deadline voor de kandidaturen is morgen. In de loop van de vooravond wordt een aankondiging verwacht.

Er dienden al verschillende politici intussen hun kandidatuur in. De bekendste zijn Jean-Pierre Bemba, vorige maand pas vrijgelaten uit Den Haag, en Vital Kamerhe, die het in 2011 ook al opnam tegen Kabila. Deze namiddag is ook Félix Tshisekedi, zoon van eeuwig opposant Etienne, onderweg naar de onafhankelijke kiescommissie. Het lijkt er alsmaar meer op dat alvast Moïse Katumbi geen kandidaat zal zijn, en dat de pogingen van het regime om hem de toegang tot het land te ontzeggen, gelukt zijn.

Bron: Belga