Bewezen. Drie kinderen opvoeden is het meest stresserend

Bewezen. Drie kinderen opvoeden is het meest stresserend
Foto Unsplash

Kinderen brengen een gezin veel vreugde, maar soms krijg je er ook gewoon grijs haar van. Een stelling die wetenschappers nu ook bewezen hebben. Vooral moeders met drie kinderen zouden het meeste stress ervaren. 

De website Today ondervroeg 7.000 moeders naar hun belangrijkste stressfactoren. Daaruit bleek dat mama’s met drie kinderen het meeste op hun bord kregen. Het lijkt logisch dat hoe meer kinderen je hebt, hoe meer zorgen. Maar moeders met vier kinderen, hadden dan weer minder stress.

Te weinig hulp 

De reden waarom drie kinderen hebben zo stresserend is, is omdat je als ouder in de minderheid bent. Je bent letterlijk aan het ‘vechten’ met twee tegen drie. Ook gaven veel vrouwen aan dat de overgang van één naar twee heel vlot ging, maar dat de komst van een derde kind hun wereld drastisch veranderde.

Stressfactoren 

Inhoudelijk waren de voornaamste bronnen van stress: geldzorgen, relationele problemen en de te hoge druk die moeders op zichzelf leggen. Volgens het onderzoek verwachten ze veel van zichzelf, hebben ze te weinig tijd en hebben ze stress over de stress die ze ervaren.

Perfect gezin van vier 

Ondanks de hoge druk die de moeders ervaren, waarom zou een gezin met vier kinderen dan wel ideaal zijn? Volgens psychiater Janet Taylor is het eenvoudig. “Vanaf vier kinderen is het eenvoudig. Er is geen tijd meer perfectionisme. Bovendien word je zelfverzekerder over je opvoedingskwaliteiten en heb je dus minder stress.”