Iraanse president spreekt vandaag volk toe over Amerikaanse sancties

Iraanse president spreekt vandaag volk toe over Amerikaanse sancties

De Iraanse president Hassan Rohani spreekt vanavond via een op televisie uitgezonden toespraak zijn volk toe over hoe de overheid zal reageren op de Amerikaanse sancties, die morgen om 06.00 uur Belgische tijd in voege treden. Dat meldt staatspersagentschap IRNA vandaag. De toespraak zou om 19.10 uur Belgische tijd uitgezonden worden. Naast het Iraanse antwoord op de sancties, wordt ook met spanning uitgekeken naar het antwoord van Rohani op de uitnodiging van de Amerikaanse president Donald Trump om opnieuw toponderhandelingen op te starten. Rohani heeft zich daarover nog niet uitgesproken, maar zowel zijn raadgevers als het ministerie van Buitenlandse Zaken sluiten dergelijke ontmoeting niet uit.

De VS stapten uit het nucleair akkoord met Iran uit 2015, en kondigden ook aan nieuwe sancties op te leggen tegen het land, waaronder blokkeringen van de financiële transacties en de import van grondstoffen. Daarnaast komen er sancties op aankopen binnen de auto- en commerciële luchtvaartsector.Met de sancties wil president Trump de Iraanse regering onder druk zetten om tot een beter nucleair akkoord te komen, en een verandering van het Iraanse beleid in het Midden-Oosten in de hand werken. Vandaag is Iran verwikkeld in verschillende conflicten in de regio, zoals die in Syrië en Jemen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo verklaarde vandaag nog dat de VS ervoor zullen zorgen dat de nieuwe sancties gerespecteerd worden.

bron: Belga