Bouw lijdt onder droogte

door
Belga
Leestijd 2 min.

De aanhoudende droogte bemoeilijkt de opstart van bouwactiviteiten na het bouwverlof. Dat blijkt uit een recente rondvraag van de Vlaamse Confederatie Bouw onder haar leden. Die hebben het over een aanzienlijk productiviteitsverlies door de weersomstandigheden en het tekort aan water. Van de bouwbedrijven die de rondvraag hebben beantwoord, heeft slechts 9 procent niet te lijden onder de hete zomer. Bijna 70 procent geeft een productiviteitsverlies aan van minstens 10 procent en dat kan oplopen tot boven de 30 procent. Werven worden noodgedwongen stilgelegd, onder meer omwille van fysieke klachten van het personeel.

Een groot knelpunt zijn het storten van beton en de verwerking van cementgebonden materialen omdat die te snel drogen. Funderingswerken worden aanzienlijk bemoeilijkt aangezien het beton kan scheuren. Dit speelt ook onder meer roofing- en PUR-isolatiewerken parten.

Aannemers geven aan dat bij aanhoudende hitte dakwerken en afwerkingen allerhande, zoals schilder- en terraswerken, gevelreiniging, plaatsen van aluminiumramen en -deuren, bijkomende vertraging kunnen oplopen. Die laten immers moeilijk toe om in de schaduw te werken, waardoor het werkritme lager ligt.

De meest voorkomende maatregel om aan de hitte te ontsnappen is vroeger beginnen (rond 6 uur) en voor de grootste namiddagwarmte te stoppen. Zeventig procent van de bouwbedrijven geeft aan deze maatregel toe te passen. Tegelijk heeft een derde van de bedrijven extra pauzes ingelast. Bovendien heeft meer dan een derde van de bouwbedrijven de werkzaamheden aangepast door maximaal in schaduwrijke zones te laten werken en het fysiek meest belastende werk te vermijden. Bouwbedrijven voorzien ook extra water (72 procent) en zonnecrème en zonnebrillen (27 procent) voor hun arbeiders.

bron: Belga