Clasica San Sebastian – Alaphilippe verzilvert goede vorm in Baskenland

Clasica San Sebastian - Alaphilippe verzilvert goede vorm in Baskenland

De Fransman Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) schreef zaterdag de Clasica San Sebastian op zijn naam, een Spaanse klassieker uit de WorldTour. Hij klopte de Nederlander Bauke Mollema in de spurt. Greg Van Avermaet werd vierde. Met acht beklimmingen in het Baskische middengebergte rondom San Sebastian was de 38ste editie van de Clasica een kans voor veel renners om hun Tour-vorm te verzilveren zes dagen na de Champs-Élysées. Julian Alaphilippe torste de rol van topfavoriet, maar moest optornen tegen renners als Mikel Landa, Greg Van Avermaet en Egan Bernal. De titelverdediger, Michal Kwiatkowski, stond niet aan de start.
Nadat Cyril Barthe, de sterkste van zes vroege vluchters, werd teruggegrepen, liet Pieter Serry zien dat hij goede benen had. De Belg van Quick-Step Floors schoof net als een zeer actieve Steven Kruijswijk mee met verschillende interessante vluchtpogingen, die iedere keer werden gemuilkorfd door een sterk Team Sky dat Bernal naar voor schoof als speerpunt. Maar de Colombiaan viel net als Landa uit op 20 kilometer van de finish. De twee bleven lang liggen en werden later afgevoerd richting ziekenhuis.
In het peloton zorgde een tweede valpartij ervoor dat een kleine groep begon aan de steilste flanken van de Murgil Tontorra, diep in de finale het sleutelpunt van de wedstrijd. Van Avermaet en Jelle Vanendert fietsten attent voorin, maar hadden geen antwoord toen Alaphilippe net voor de top met een flitsende counter de kloof op koploper Mollema dichtte.
Het Nederlands-Franse kopduo ging na een razende afdaling met een halve minuut voorsprong richting sprint, die Mollema in het wiel van de intrinsiek snellere Alaphilippe aansneed. Toch had hij geen antwoord toen de winnaar van de bolletjestrui van de Tour zijn versnelling plaatste. Alaphilippe denderde naar zijn achtste zege van het seizoen, Mollema stond voor het derde jaar op rij op het podium in San Sebastian.
Een tiental renners sprintte zestien seconden later voor de derde plek. Frans kampioen Anthony Roux griste daarbij net een podiumplek voor Van Avermaet weg. De olympische kampioen moest net als in de voorbije edities in San Sebastian tevreden zijn met een plaats in de top tien.

bron: Belga