Groep orka’s draagt overleden kalfje beurtelings bij zich

Bron : Unsplash

Al sinds 24 juli rouwt een bedreigde orka omringd door andere leden van de groep om haar kalfje. Biologen zagen tot voor kort enkel de moeder het lijkje boven water houden, maar nu wisselen ook andere orka’s haar af. 

Orka J35 verloor vorige week een half uur na de geboorte haar kalfje. Het tragische voorval hakte er zo in bij het dier dat ze sindsdien weigert haar baby achter te laten. Wetenschappers hielden J35 in de gaten en merkten hoe de moeder het kalf bij zich droeg op haar snuit of onder haar vin.

Beurtrol 

Ondertussen zijn we een week verder en raakt de orka steeds meer uitgeput. Daarom hebben de andere familieleden een soort van beurtrol op hun genomen. “De familie heeft een verantwoordelijkheidsgevoel en wil ook voor het kalf zorgen”, aldus Jenny Atkinson, directeur van het Whale Museum op San Juan Island in het noordwesten van de VS.

Begrafenis 

Atkinson vermoedt dat er een soort begrafenis voor het kalf wordt gehouden en afhankelijk van het rouwproces kan dit een tijdje aanslepen. “Het is duidelijk dat de moeder verdriet heeft en dit ook uit” Antropologen zijn het ermee eens dat dit gedrag typisch is voor walvissen. Het gebeurt wel vaker dieren wakes houden rond de lichamen van dode dieren. Verdriet en liefde zijn volgens hen niet alleen menselijke eigenschappen, we delen ze soms ook met dieren.