FOD Justitie vindt aantijgingen over “rondslingerende wapens” totaal ongerechtvaardigd

FOD Justitie vindt aantijgingen over "rondslingerende wapens" totaal ongerechtvaardigd

De uithaal van N-VA naar de Wapenproefbank in Luik is “totaal ongerechtvaardigd”. Dat stelt de FOD Justitie in een reactie op de berichtgeving over een achterstand bij de vernietiging van in beslag genomen wapens. “Er is geen probleem met het beheer van de stocks die vernietigd moeten worden. De Wapenproefbank voert haar werk correct uit”, verzekert Justitie. In De Tijd stelde N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote aan de kaak dat de overheid in beslag genomen wapens met te veel vertraging vernietigt. “Er slingeren nog altijd honderden illegale of in beslag genomen wapens rond op de griffies”, zegt Degroote, die de verantwoordelijkheid bij de Wapenproefbank in Luik legt. Die heeft als enige de bevoegdheid om wapens te vernietigen.

FOD Justitie verwerpt de aantijgingen. “De instroom bij de Wapenproefbank is vandaag niet groter dan de uitstroom”, verzekert de overheidsdienst in een mededeling. Justitie ontkent ook dat wapens blijven “rondslingeren” op de griffies. De wapens blijven er volgens de dienst zo kort mogelijk, in afwachting van een beslissing van de procureur of de rechtbank.De FOD verzet zich vierkant tegen het voorstel van N-VA om de wapenhandelaars de bevoegdheid te geven om wapens te vernietigen. “Dit is een opdracht met grote openbare veiligheidsbelangen die niet aan de private sector kan toevertrouwd worden”, stelt de overheidsdienst, die beklemtoont dat het voor een veilige en correcte gang van zaken ook belangrijk is dat de activiteit gecentraliseerd blijft.

Volgens Justitie zijn wapenhandelaars ook “materieel niet in staat” om een vuurwapen totaal en onomkeerbaar te vernietigen. Dat moet minutieus gebeuren, want er mag immers geen enkel onderdeel meer overblijven dat zou kunnen dienen om andere wapens te maken. “De meest eenvoudige en veilige manier is wapens vernietigen in een hoogoven”, klinkt het.

bron: Belga