Erdogan spreekt over “handelsoorlog” tegen Turkije

Erdogan spreekt over "handelsoorlog" tegen Turkije

Na de vrije val van de lira heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan van een “handelsoorlog” tegen zijn land gesproken. Zo had de mislukte staatsgreep van juli 2016 vooral de Turkse economie tot doel, zei hij vandaag bij de voorstelling van een actieplan van zijn regering voor de komende honderd dagen. “We hebben te maken met een handelsoorlog. Maar maak jullie geen zorgen. Ook uit deze strijd zullen we als winnaar tevoorschijn komen”, zei hij. Bovendien riep hij zijn landgenoten opnieuw op om hun spaargeld in dollars en euro’s om te zetten in lira. De Turkse munt heeft na de uitvaardiging van Amerikaanse sancties tegen twee Turkse ministers veel aan waarde ingeboet. De Verenigde Staten hadden de sancties opgelegd omdat de Turkse autoriteiten weigeren de sinds 2016 opgesloten Amerikaanse dominee Andrew Brunson vrij te laten.

Erdogan heeft zo’n vier weken geleden de eed afgelegd voor een nieuwe ambtstermijn als president. Hij zei vandaag dat hij in de komende honderd dagen meer dan duizend projecten tot stand wil brengen – in de economie, het onderwijs en de nationale veiligheid.

Erdogan won de presidentsverkiezingen van eind juni met 52,6 procent. Zijn islamitisch-conservatieve AK Parti behaalde in een alliantie met de ultranationalistische MHP bij de parallel lopende parlementsverkiezingen de absolute meerderheid in het parlement. De verkiezingen vonden plaats onder de noodtoestand, die op 19 juli ten einde liep.

Met de verkiezingen is Turkije overgestapt naar een presidentieel systeem, waarin Erdogan over duidelijk meer macht beschikt. Hij kan onder andere decreten met kracht van wet verordenen. In de eerste maand van zijn ambtstermijn dreef hij de staatstransformatie door naar zijn ideeën en verzekerde hij zich per decreet onder andere van meer invloed.

bron: Belga