Bijdrage voor journalisten op EU-toppen “wordt geëvalueerd en indien nodig aangepast”

Bijdrage voor journalisten op EU-toppen "wordt geëvalueerd en indien nodig aangepast"

De nieuwe maatregel, waardoor wie toegang wil tot gevoelige gebouwen of instellingen voortaan een bijdrage moet betalen voor de veiligheidsscreening, “wordt geëvalueerd en kan indien nodig in de toekomst worden bijgesteld”. Dat zegt de FOD Buitenlandse Zaken. De nieuwe regeling is vooral veel Europa-journalisten in het verkeerde keelgat geschoten, omdat zij voortaan 100 euro per jaar moeten bijdragen om de Europese toppen aan het Schumanplein te kunnen verslaan Sinds 1 juni is een KB van kracht dat bepaalt dat wie een veiligheidsscreening moet ondergaan om bepaalde gevoelige gebouwen of instellingen te betreden, daarvoor een financiële bijdrage moet leveren, legt Matthieu Branders, woordvoerder bij Buitenlandse Zaken, uit. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met risicoberoepen, zoals wie in een kerncentrale werkt, maar ook om wie gevoelige gebouwen in wil, zoals journalisten op de Europese toppen.

De nieuwe regel maakt deel uit van een pakket van maatregelen in de strijd tegen het terrorisme. “We krijgen zoveel aanvragen, en er is zoveel veranderd aan de infrastructuur, dat het nodig was een bijdrage te vragen”, zegt Branders. De mogelijkheid bestaat eigenlijk al sinds de wet op veiligheidsattesten in 1998 van kracht werd, maar wordt nu pas gebruikt.De maatregel is vooral de Europa-journalisten in Brussel in het verkeerde keelgat geschoten. Belgische journalisten en hun buitenlandse collega’s die in ons land wonen, moeten voortaan 50 euro betalen voor de halfjaarlijkse veiligheidsscreening die verplicht is om Europese toppen te kunnen bijwonen. Ook de Europese Commissie heeft al laten verstaan niet gelukkig te zijn met de nieuwe regeling. “De Commissie houdt niet van de Belgische wet die op 1 juni in werking trad, en is ook niet van plan om de bijdrage in te voeren”, zei woordvoerster Mina Andreeva vandaag. “Journalisten moeten hun werk in de best mogelijke omstandigheden kunnen doen.”

“De nieuwe maatregelen worden nog geëvalueerd”, verzekert de FOD Buitenlandse Zaken, en “kunnen als dat nodig blijkt in de toekomst aangepast worden”. De bezorgdheden van de journalisten worden overgemaakt aan de Nationale Veiligheidsautoriteit (NVO), klinkt het. Dat orgaan is bevoegd voor de afgifte of de eventuele intrekking van veiligheidsattesten.

bron: Belga