Facebook ontdekt nieuwe pogingen om Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden

Facebook ontdekt nieuwe pogingen om Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden

Facebook heeft op zijn netwerk een nieuwe gecoördineerde campagne vastgesteld, die mogelijk als doel heeft om de Amerikaanse Congresverkiezingen van november te beïnvloeden. Dat heeft de onderneming zelf meegedeeld, nadat de Amerikaanse krant New York Times al over het nieuws had bericht. De sociaalnetwerksite zegt dat ze sinds vorige vorige week acht pagina’s en zeventien accounts identificeerde die zich via Facebook bezighouden met dergelijke politieke activiteiten. Ook op Instagram werden zeven accounts geteld.

“We bevinden ons nog altijd in een erg vroege fase van ons onderzoek”, zegt Facebook daarover op zijn blog. “We beschikken nog niet over alle feiten en weten niet wie hier achter zou kunnen zitten”, klinkt het nog. De accounts kunnen dus niet zomaar aan Rusland worden toegeschreven. “Het is duidelijk dat degenene die deze accounts hebben opgezet, er meer voor over hadden om onbekend te blijven dan het Internet Research Agency in Rusland voordien.”

Facebook heeft deze week in een reeks briefings in het Congres volksvertegenwoordigers op de hoogte gebracht van de ontdekte beïnvloedingscampagne, zo schrijft New York Times. Er zou ook worden samengewerkt met de FBI om de activiteiten te onderzoeken.

bron: Belga