Veertig jaar Reggae Geel!

Foto Reggae Geel / Peter De Jongh

Wat begon als een kleinschalige reggaefuif, georganiseerd door enkele doortastende Kempenaars, groeide in veertig jaar uit tot een absoluut topevent. Reggae Geel, het oudste reggaefestival van Europa, blijft na al die tijd zonder twijfel het meest relaxte festival van België.

De baseline (of slagzin) luidt toepasselijk ‘Catch a Vibe’, in Geel zie je weinig onderbroekenlol, modderduikers of dronken gebral. Wel een hoop mensen van alle rangen en standen, gemoedelijk verenigd door die befaamde ‘vibe’.

Ons programma voor het weekend? Het wordt dit jaar erg moeilijk kiezen. Organisator Kris Eelen trok werkelijk alle registers open voor deze verjaardagseditie, laat dus zeker ook de eerste festivaldag niet links liggen. Op vrijdag pikken wij zeker een stuk mee van Havana meets Kingston, Australiër Mister Savona bracht topmuzikanten uit Cuba en Jamaïca samen voor een heerlijke muzikale cocktail. Yellowman domineerde de dancehall in de jaren tachtig en behoeft verder geen introductie.

Ben je in een romantische bui of heb je plannen? Blijf dan met je (toekomstig) lief zeker even plakken bij Romain Virgo, zijn zeemzoete repertoire en stemgeluid zullen je kansen substantieel vergroten.

Later op de avond gaat het dak eraf met ‘Mr. Loverman’ Shabba Ranks, maar vergeet als tussendoortje zeker niet af en toe de heupen los te gooien in de Bounce Dancehall met Warrior Sound en veteranen Saxon Sound. Tegenwoordig wordt er, dankzij de doorbraak van dancehall in onze hitparades, op elke doorsnee Chirofuif heel wat ‘afgeschuurd’. Ben je klaar voor een potje schuren 2.0? Dan serveert ‘dancehall queen’ Spice met haar expliciete dansjes en teksten de perfecte soundtrack.

In de 18” Corner, gehost door Jah Tubby’s Worldsystem met Dixie Peach en Gregory Fabulous aan de microfoon, gaat het er een pak minder hormonaal aan toe. Hier hoor je enkel ‘dub’ met een meditatief, maatschappijkritisch en rebels karakter, steeds voortgestuwd door een hypnotiserende bas. Mede door de sublieme locatie tussen de bomen is dit een absolute must op Reggae Geel.

Het loont de moeite om zaterdag wat vroeger op te staan want Samory I, die wat ons betreft best wat hoger op de affiche mocht, opent de mainstage al om 13 uur. Naderhand volgen andere toppers elkaar in ijltempo op. Etana, Horace Andy & Johnny Clarke, Protoje, Cocoa Tea, Anthony B en Johnny Osbourne, stuk voor stuk legendarische performers uit alle segmenten van het Jamaicaanse muziekspectrum.

Verscheurende keuzes? Wellicht, want in de Bounce Dancehall nemen terzelfdertijd onder andere Sentinel en King Addies plaats achter de knoppen.

In de 18” Corner slaat op zaterdag het Franse Blackboard Jungle zijn tenten op. Dat klinkt ons als muziek in de oren… loodzware en loepzuivere muziek! Als je dan ook nog eens Lee Perry, live gemixt door dub-legende Mad Professor, en achteraf nog Jah Shaka op dat soundsystem kan horen, is Zion, het paradijs van de rastaman, plots heel wat dichterbij.

Wat wil een mens nog meer? Misschien een streep ska? Daarvoor kan je terecht in Skaville. Check daar op zaterdag zeker Pat Kelly. Ook in The Yard kan je het hele weekend terecht. Onder andere voor traditionele Nyabinghi drum-sessies, opkomende artiesten of paneldiscussies.

Hoor je het bij het lezen van dit artikel in Kingston donderen? No worries. Doe jezelf een plezier en laat je gewoon meevoeren door de ‘vibe’. In combinatie met het heerlijke weertje waar we al een tijd van mogen genieten, wordt dit gegarandeerd je goedkoopste trip naar Jamaica ooit!

 

Reggae Geel, op 3 en 4 augustus. Alle info vind je op www.reggaegeel.com. Wil je meer weten over de geschiedenis van het festival? Op reggae.be vind je een hoogst vermakelijk overzicht van reviews uit de beginjaren tot nu.