Peeters vraagt Ryanair-topman O’Leary sociaal conflict niet te laten escaleren

Peeters vraagt Ryanair-topman O'Leary sociaal conflict niet te laten escaleren
Peeters vraagt Ryanair-topman O'Leary sociaal conflict niet te laten escaleren

Na waarschuwingsbrieven van Ryanair aan de stakers, vraagt minister van Werk Kris Peeters aan topman Michael O’Leary “om het sociaal conflict niet te laten escaleren”. De christelijke vakbond had de Belgische en Europese autoriteiten om een reactie gevraagd. In de brieven werden stakers gewaarschuwd: op het rooster van de stakende werknemers werd hun afwezigheid als ‘no show’ geregistreerd. “Dat is een zware fout die, als het vaker gebeurt, gewoonlijk tot ontslag zonder vergoeding leidt”, aldus de christelijke vakbond. Peeters meldt dat hij “de precieze juridische omstandigheden van de brieven” onderzoekt. De minister beklemtoont in zijn reactie dat “het stakingsrecht inhoudt dat werknemers niet op basis van hun deelname aan een staking ontslagen kunnen worden”. “Dat geldt des te meer wanneer een staking op een correcte manier is aangezegd en erkend wordt door een of meer vakbonden.” De christelijke vakbond verwachtte een reactie van bevoegde politici zoals Peeters, maar ook van premier Charles Michel, Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees Commissaris van Sociale Zaken Marianne Thyssen. “Het duurt al veel te lang dat Ryanair zijn zin kan doen op sociaal vlak, zonder dat de sociale inspectiediensten optreden”, klinkt het.

Peeters zegt zich aan te sluiten bij de oproep van het sectorale verzoeningsbureau aan de betrokken partijen, om het sociaal conflict op te lossen door het voeren van een ernstige dialoog.

Ryanair moest vorige woensdag en donderdag 600 vluchten annuleren omdat het cabinepersoneel in staking ging in België, Portugal, Spanje en Italië. Dat had gevolgen voor zowat 50.000 reizigers. Ryanair telt 700 personeelsleden in België.

bron: Belga