Bergens procureur-generaal bevestigt aanhouding van verdachte in dossier Mawda

Bergens procureur-generaal bevestigt aanhouding van verdachte in dossier Mawda

De chauffeur van het busje vol immigranten waarin de Koerdische peuter Mawda (2) omkwam, is opgepakt in Engeland. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De Bergense procureur-generaal Ignacio de la Serna bevestigt in een persbericht dat een verdachte in dit dossier werd opgepakt. Of het om de de chauffeur van het busje gaat, zegt hij niet. Aan de VRT voegt hij toe dat, als de opgepakte man de bestuurder van het busje was, hij mee verantwoordelijk zal gesteld worden voor de dood van Mawda. “Afgelopen week liep een 25-jarige Irakees tegen de lamp in Engeland”, zegt een gerechtelijke bron aan Het Laatste Nieuws. “Zijn DNA-profiel matcht met het materiaal dat teruggevonden werd op het stuur en de versnellingspook van het busje. De la Serna vult aan in het communiqué. “Op basis van het DNA-onderzoek heeft de onderzoeksrechter een Europees aanhoudingsbevel verstuurd. De Britse autoriteiten hebben op 25 juli de persoon die beantwoordt aan dat DNA-profiel opgepakt en aangehouden. Deze persoon zal, conform het Europees aanhoudingsbevel, aan België worden uitgeleverd.”

“Als de chauffeur niet zo gevaarlijk zou hebben gereden, had de politie niet geschoten”, aldus de procureur-generaal nog aan de VRT.

Zowel het parket van Bergen als het parket van Luik vragen om zijn uitlevering in de zaak rond de schietpartij en in een tweede zaak rond mensenhandel. Wanneer de verdachte exact aan ons land uitgeleverd zal worden, is voorlopig dus niet duidelijk.

Het meisje stierf op 17 mei in het busje toen ze geraakt werd door een verdwaalde politiekogel. De politie had de achtervolging ingezet op het busje. Toen het busje tot stilstand kwam, mengde de chauffeur zich tussen de andere inzittenden. Bij gebrek aan bewijs moest het gerecht iedereen vrijlaten.

bron: Belga