“We willen de Catalaanse zaak zoveel mogelijk internationaliseren”

We willen de Catalaanse zaak zoveel mogelijk internationaliseren

“Het is geen gemakkelijke reis geweest, geen korte reis, geen reis zoals ik verwacht had, maar ik ben tenminste terug op Catalaanse bodem”, zei de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont tijdens een persconferentie bij zijn aankomst in de gebouwen van de Catalaanse vertegenwoordiging bij de Europese Unie in de Wetstraat in Brussel. Puigdemont verbleef sinds eind maart in Duitsland, waar hij opgepakt werd op de terugweg naar België. Zowel Puigdemont als de huidige minister-president Quim Torra benadrukten het belang van een Europese strategie. “Dit is niet mijn laatste stop, dit is niet het einde van mijn reis”, zei Puigdemont. “Van hieruit zal ik mijn reis door Europa verderzetten. Ik zal tot in de verste uithoek van Europa reizen om de rechtvaardige zaak van het Catalaanse volk te verdedigen. Mijn reis gaat door tot alle politieke gevangenen vrijgelaten zijn en het Catalaanse volk haar recht op zelfbeschikking kan uitoefenen zonder te moeten vrezen voor geweld.”

De huidige Catalaanse regeringsleider Quim Torra ontving Puigdemont bij zijn terugkeer in Brussel. “Vandaag is een nederlaag voor de Spaanse staat, Spanje heeft de Europese juridische strijd verloren”, zei hij. “Hoeveel nederlagen heeft de Spaanse staat nog nodig om te begrijpen dat dit politieke probleem een politieke oplossing nodig heeft?”

Hij pleitte net als Puigdemont voor een Europese oplossing en een strategie van internationalisering. “We doen er alles aan om de Catalaanse zaak zoveel mogelijk te internationaliseren. Het feit alleen al dat Carles Puigdemont in België is, biedt veel mogelijkheden om onze zaak te internationaliseren.”

Het Spaanse gerecht wil Puigdemont vervolgen wegens het organiseren van een referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië in oktober 2017. Hij werd op 25 maart opgepakt in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein op basis van een internationaal aanhoudingsbevel. De Duitse rechter besliste echter om Puigdemont enkel uit te leveren aan Spanje voor misbruik van overheidsgeld, en niet voor rebellie. Daarop trok het Spaanse gerecht het internationaal aanhoudingsbevel in, waarna de Catalaanse politicus vandaag terugkeerde vanuit Duitsland naar ons land, van waaruit hij zijn politieke activiteiten wil voortzetten.

bron: Belga