Tour de France – Greg Van Avermaet is “blij dat het erop zit”

Tour de France - Greg Van Avermaet is "blij dat het erop zit"

Greg Van Avermaet eindigde zaterdag op een 87e plaats in de tijdrit. “Ik ben moe”, zei de olympische kampioen aan de streep in Espelette. “Ik ben blij dat de Tour bijna voorbij is.” “Je moet zo’n tijdrit afwerken om in Parijs te geraken”, lachte de BMC-renner. “Dus ja, dit was een beetje een verplicht nummertje, maar ik heb voor mezelf die chrono zo goed mogelijk proberen afwerken. Het was echt wel een lastige tijdrit, maar goed: het zit er bijna op. Fijn, want mijn benen doen echt wel pijn na drie weken Tour. Ik ben moe, maar tevreden.”
Van Avermaet blikte inderdaad tevreden terug op zijn Tour de France waarin hij acht dagen de gele trui droeg. Hij werd zevende in de rit naar Quimper waar hij te lang wachtte met zijn sprint, tweede in Roubaix waar Degenkolb hem vloerde in de sprint en reed naar een vierde plaats in de eerste Alpenrit wat hem de Prijs van de Strijdlust opleverde. Voorts werd hij nog vijfde in de sprint naar Valence en toonde hij zich nog een paar keer in een vroege vlucht.
“Ik kan niet anders dan tevreden zijn. Slechts vier renners droegen de gele trui in deze Tour en ik was daar één van. Daar ben ik enorm fier op, vooral in de rit naar Roubaix was het geweldig om die trui te mogen tonen. Het is jammer dat ik daar tweede word, maar eigenlijk mag ik voor de rest niet klagen. Ik heb die trui alle eer aangedaan en met de ploeg hebben we de ploegentijdrit gewonnen, wat toch ook wel belangrijk is.”
“In de Alpen heb ik echt wel afgezien, zeker in die ontsnapping, maar ik wilde die trui niet zomaar afstaan en ben trots op die prestatie. Mijn eerste Tourweek was zeer goed. In de tweede ben ik vaak in de aanval gegaan in de Alpen. Als klassiek renner moet je dat doen als je daar een resultaat wil halen. Tot slot heb ik in de Pyreneeën zwaar afgezien. Ik ben moe, maar ook blij dat we morgen naar Parijs gaan.”
Alexander Vinokourov was de laatste renner die met een late uitval een massasprint wist te voorkomen in Parijs, in 2005. “Of ik iets ga proberen? Tja, we zien wel. Er zijn inderdaad al veel sprinters naar huis, maar met Cofidis (Laporte) en FDJ (Démare) zijn er nog altijd twee Franse teams die er belang bij hebben om te sprinten. Er bestaat een kans ja dat het geen sprint wordt en als die er is, moet je die misschien wel grijpen, al zal het niet simpel zijn.”

bron: Belga