Handelaars zien omzet stijgen tijdens zomerkoopjes

Handelaars zien omzet stijgen tijdens zomerkoopjes

De modedetailhandel is tevreden over de zomerkoopjes, die aan hun laatste dagen bezig zijn. Dat blijkt uit een rondvraag van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bij 364 zelfstandige kleding- en schoenenwinkels. Zij zagen hun omzet met gemiddeld 4 procent stijgen in vergelijking met de koopjes van vorige zomer. “Het mooie weer doorheen de maand juli zorgde voor heel wat kooplustigen die op zoek gingen naar typische zomeritems”, aldus voorzitter Christine Mattheeuws. “De verkoop verliep de laatste dagen wel minder door het te warme weer, maar globaal gezien kunnen we spreken van succesvolle solden.”

Net zoals bij de zomerkoopjes van 2017 is er bij de modedetailhandel ook dit jaar sprake van een omzetstijging. Gemiddeld zagen de zelfstandige kleding- en schoenenwinkels hun omzet dit jaar met 4 procent toenemen ten opzichte van de zomersolden van vorig jaar, die met een omzetstijging van 2,5 procent eindigden.

Het mooie zomerweer dat tijdens de maand juli aanhield, zit daar voor een groot stuk tussen. Typische zomeritems, zoals kleedjes, T-shirts, topjes, shorts, sandalen en dergelijke, gingen bijzonder vlot over de toonbank. Sinds het begin van deze week nam de verkoop door het warme weer echter zienderogen af, aangezien de Belg eerder de koelte opzocht dan de warme winkelstraten.

Toch is de sector globaal gezien tevreden over deze koopjesperiode. “Het is voor hen ook een opsteker, want het voorjaar verliep voor ruim zes op de tien kleding- en schoenenwinkels een pak slechter dan de voorbije jaren”, klinkt het nog.

NSZ pleit nog voor het behoud van de zomerkoopjes, terwijl er op politiek vlak stemmen opgaan om de sperperiode en de koopjes af te schaffen. “Het afschaffen van de solden en de sperperiode zou het einde betekenen voor aardig wat zelfstandige kleding- en schoenenwinkels en leiden tot het enkel vinden van eenheidsworst bij steeds dezelfde ketens”, klinkt het.

bron: Belga