Budabrug in Kortrijk zit vast door hitte

De Budabrug in Kortrijk is voorlopig buiten gebruik. Door de warmte is de ijzeren brug uitgezet. De brandweer is ter plaatste om de brug af te koelen. Niet enkel mensen hebben last van de warmte, ook voor bruggen kan het te warm zijn. Zo kwam de Budabrug over de Leie vandaag vast te zitten nadat ze door de warmte was uitgezet. De brandweer moest water uit de Leie pompen om het bouwwerk af te koelen.

De ijzeren brug, die sinds 2015 operationeel is, kampte eerder al met technische problemen, maar de problemen van vandaag zouden uitsluitend aan de warmte te wijten zijn. “Bij deze temperaturen gaat metaal uitzetten”, legt de brandweer van de zone Fluvia uit. “Bij de bouw van bruggen wordt hier altijd rekening mee gehouden, maar nu is het natuurlijk extreem warm. Het is wel de eerste keer dat we een brug moeten afkoelen.”

Bij extreme hitte wordt de brandweer soms ingeschakeld om stallen af te koelen. Zo moest de brandweer van de zone Fluvia vandaag ook al uitrukken om het dak van een kippenstal in Menen af te koelen.

bron: Belga