Erdogan noemt Israël “meest racistische staat ter wereld”

Erdogan noemt Israël
Erdogan noemt Israël "meest racistische staat ter wereld"

De Turkse president en de Israëlische premier zijn in een felle verbale ruzie verzeild geraakt als gevolg van de controversiële Israëlische wet over de “Joodse natiestaat”. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Israël vandaag “de meest zionistische, fascistische en racistische staat ter wereld genoemd”. De forse kritiek van Erodgan werd al snel beantwoord door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die Turkije op zijn beurt als “een sombere dictatuur” bestempelde. “De geest van Hitler, die de wereld naar een grote catastrofe heeft geleid, is herrezen bij sommige Israëlische gezaghebbers”, zo verklaarde Erdogan vandaag in Ankara aan de parlementaire fractie van zijn partij (AKP). “Er bestaat geen enkel verschil tussen Hitlers obsessie met het Arische ras en de opvatting van de Israëlische leiders die zegen dat het oude land exclusief toebehoort aan de Joden.”

De uithaal van de Turkse leider was een gevolg van een stemming in het Israëlische parlement vorige week, waarbij een wet werd goedgekeurd waarin Israël wordt omschreven als de “natiestaat van het Joodse volk”.

De Turkse kritiek leidde meteen tot een forse reactie vanuit Israël. Premier Netanyahu stelde dat Turkije onder Erdogan “een sombere dictatuur” wordt. “Erdogan maakt Syriërs en Koerden af en sluit tienduizenden Turken op”, zo luidt de repliek. “Israël verdedigt consequent de gelijke rechten van alle burgers, zowel voor als na deze wet”, stelde Netanyahu nog.

Bron: Belga