Ryanair waarschuwt voor meer stakingen

Ryanair waarschuwt voor extra stakingen
AFP / P. Pavani

Door een staking bij Ryanair zullen woensdag en donderdag 23.500 passagiers niet uit of in België geraken. Reizigers hebben recht op een alternatieve vlucht of een (ticket)compensatie, al is het nog niet duidelijk of Ryanair die gaat uitbetalen. Ryanair verwacht dat er in het lopende zomerseizoen nog meer stakingen aankomen. 

De sociale onrust begint te wegen, de brandstofkosten nemen toe en de maatschappij heeft sommige van zijn piloten een fikse opslag gegeven. In het eerste kwartaal daalde de winst met 20% tot 319 miljoen euro. Ryanair houdt vast aan de verwachting dat de winst voor het hele boekjaar zal uitkomen tussen 1,25 en 1,35 miljard. Dat zou de eerste winstdaling zijn sinds 2014.

Impact beperken

Ook komende woensdag en donderdag wordt er gestaakt. Op Zaventem zou circa 70% van de vluchten van de Ierse maatschappij niet plaatsvinden, meer dan 7.000 passagiers dreigen niet op hun bestemming te geraken. Op Charleroi zou de stakingsbereidheid minder groot zijn, maar toch rekenen de vakbonden erop dat minstens de helft van de vluchten zal worden geschrapt. Minstens 16.500 passagiers zien hun vlucht gecanceld. Ryanair probeert wel de impact te beperken, maar houdt toch rekening met nog meer stakingen.

Schema’s aanpassen

In dat verband spreekt de maatschappij dreigende taal. Als de «onnodige» stakingen aanhouden in bepaalde landen, «dan zullen we onze winterschema’s moeten aanpassen», klinkt het. Ryanair dreigt er met name mee vliegtuigen weg te halen en banen te schrappen op opstandige basissen.