Crevits zet licht op groen voor 777 nieuwe opleidingen in deeltijds kunstonderwijs

Crevits zet licht op groen voor 777 nieuwe opleidingen in deeltijds kunstonderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft het licht op groen gezet voor 777 nieuwe opleidingen in het deeltijds kunstonderwijs. Daarmee komt er een einde aan de programmatiestop die zeven jaar van kracht was. De mogelijkheid om voor het eerst opleidingen muziek en woord vanaf zes jaar te starten wordt gretig gebruikt. Liefst 98 academies maken gebruik van die mogelijkheid. Nadat het deeltijds kunstonderwijs in het voorjaar eindelijk haar eigen ‘niveaudecreet’ kreeg en zo verankerd werd binnen het onderwijs, is het nu tijd voor een volledig vernieuwd opleidingsaanbod. Er komt een einde aan de programmatiestop die al zeven jaar van kracht was.

Vanaf september zullen 140 academies in totaal 777 nieuwe opleidingen aanbieden. Volgens minister van Onderwijs Hilde Crevits zijn de opleidingen dj, kleinkunst, cabaret en comedy, recensent en musical populair. Verder zullen zeven academies vanaf september starten met een volledig nieuwe afdeling beeldende en audiovisuele kunsten en twee academies met een volledig nieuwe afdeling dans. In twee op de drie academies zullen kinderen voortaan al vanaf zes jaar de opleiding muziek en woord kunnen volgen. Tot nog toe was dat vanaf acht jaar.

“Het enthousiasme waarmee de Vlaamse academies aan de slag zijn gegaan met de nieuwe programmaties, toont aan dat het langverwachte decreet deeltijds kunstonderwijs meer dan welkom is”, zegt minister Crevits. “Dankzij de goedgekeurde programmaties krijgen ze de nodige ademruimte en flexibiliteit om een wervend lokaal en eigentijds project te schrijven dat aansluit bij de actuele kunstenbeleving. Zo kunnen ze nog meer leerlingen overtuigen van de grote troeven en meerwaarde van een opleiding in het deeltijds kunstonderwijs.”

bron: Belga