Boerenbond vraagt Schauvliege onderzoek voor erkenning van landbouwramp

Boerenbond vraagt Schauvliege onderzoek voor erkenning van landbouwramp

De Boerenbond vraagt Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) om te onderzoeken of de voorwaarden vervuld zijn om de droogte van de afgelopen weken te erkennen als landbouwramp. Nu in de provincie West-Vlaanderen een captatatieverbod op alle onbevaarbare waterwegen is afgekondigd, “ontneemt men de land- en tuinbouwers heel wat mogelijkheden om hun gewassen te beschermen tegen de droogte”, klinkt het. Minister Schauvliege zal de procedure sowieso in gang zetten, aldus haar kabinet. Sinds vandaag geldt voor alle onbevaarbare waterlopen in West-Vlaanderen een oppompverbod, omwille van de aanhoudende droogte. Ook in Oost-Vlaanderen liggen soortgelijke maatregelen op tafel.

Volgens de Boerenbond “ontneemt men de land- en tuinbouwers in deze provincies heel wat mogelijkheden om hun gewassen te beschermen tegen de droogte”. De organisatie vraagt minister van Landbouw Schauvliege om te onderzoeken of de voorwaarden voor de erkenning van een landbouwramp vervuld zijn.

De minister zal die procedure sowieso in gang zetten, klinkt het op haar kabinet. “Zodra de droogte voorbij is, zal het KMI bekijken of er sprake is van een uitzonderlijke toestand.”

De droogte houdt al aan sinds begin juni. In combinatie met de hoge temperaturen kunnen landbouwgewassen daaronder lijden. Volgens de Boerenbond “wordt het voor een aantal teelten duidelijk dat er wel degelijk schade zal zijn”. “Het wordt duidelijk dat we hier te maken hebben met een uitzonderlijke situatie”, klink het daar.

bron: Belga