Bijna 600 kinderen verloren gelopen aan kust

Bijna 600 kinderen verloren gelopen aan kust

Sinds het begin van de vakantie zijn er al bijna 600 kinderen verloren gelopen aan de Belgische kust, waarmee de cijfers op recordhoogte zitten. Ze werden één voor één veilig terug naar hun ouders of begeleiders gebracht. Dat meldt de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV). Het aantal verloren gelopen kinderen aan de kust staat in directe relatie met het weer. Het zomerweer van de jongste weken bracht honderdduizenden toeristen naar de kust, en dat zorgt ervoor dat er ook heel wat meer spelende kinderen hun ouders of begeleiders niet meer terugvinden.

In de eerste twee weken van juli waren dat er precies 597. Ter vergelijking, in 2017 waren dat er maar 162 en in 2016 247. Het record voor de volledige maand juli ligt op 914. Dat was in 2003. Die piek lijkt dus te worden overstegen, aangezien het blijft zomeren. In Oostende liepen 226 kinderen verloren, in Blankenberge 153. In het meer rustige Bredene en Zeebrugge verloren respectievelijk vijf en twee kinderen hun oriëntatie.

De meeste kinderen worden binnen de tien minuten terug bij hun ouders of begeleider gebracht. Dat toont volgens IKWV aan dat de gratis anti-verdwaalarmbandjes van Maya De Bij en Bumba goed werken. 750.000 bandjes worden verdeeld via de toeristische diensten, de redders, de lijnwinkel, EHBO-posen en dagbladhandelaars. Toch rekent IKWV ook op de verantwoordelijkheidszin van de ouders die hun kinderen goed moeten inlichten en ze nooit onbegeleid in het water mogen laten gaan.

IKWV en de redders roepen badgasten ook op om hun vuil mee te nemen. Bij de redders zijn er gratis strandafvalzakjes en peukenhouders te verkrijgen. Er is de jongste dagen heel wat te doen rond het afval op het strand. Provinciegouverneur Carl Decaluwé stelde begin deze week nog voor om mensen die hun vuil achterlaten te beboeten.

bron: Belga