Statiegeldalliantie vraagt Vlaamse regering om vrijdag te kiezen voor statiegeld

Statiegeldalliantie vraagt Vlaamse regering om vrijdag te kiezen voor statiegeld

De Statiegeldalliantie herhaalt haar oproep om te kiezen voor statiegeld op plastic flessen en blikjes. Het thema staat vrijdag op de agenda van de laatste ministerraad in het kader van het Afvalplan van minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V). De Statiegeldalliantie telt intussen 751 Belgische en Nederlandse leden. De voorbije maanden groeide het aantal partners van de Nederlands-Belgische Statiegeldalliantie aan tot 751, waarvan 270 Vlaamse. Het gaat om 168 Vlaamse gemeenten en 102 Vlaamse organisaties.
Onder meer de gemeenten Ronse, Overijse, Lede, Haaltert en Lille sloten zich de voorbije maanden aan bij het initiatief. Ook de provincie West-Vlaanderen, vier Vlaamse waterbeheerders, creatief bureau bigtrees en de vzw Grote Routepaden kwamen erbij.
De organisatie richt zich sinds kort ook tot Waalse en Brusselse gemeenten en organisaties met de website alliance-consigne.org. De gemeente Sint-Gillis sloot zich al aan.
De Statiegeldalliantie is een samenwerkingsverband tussen Nederland en Vlaanderen dat in november 2017 werd opgericht. De initiatiefnemers willen de regeringen in beide landen aanzetten tot de invoering van statiegeld op alle plastic drankflessen en blikjes, om zo het zwerfvuil te verminderen.

bron: Belga