Wetenschappers geven Terminator-achtig metaal een ‘hartslag’

Een cyborg uit Terminator
Paramount Pictures

Onderzoekers van de University of Wollongong in Australië zijn er in geslaagd om enkele druppels van het metaal gallium regelmatig te doen bewegen alsof het een hartslag heeft. Het is de eerste keer dat wetenschappers dit voor mekaar krijgen met het Terminator-achtige metaal.

Het team van researchers, onder leiding van Xiaolin Wang, heeft aangetoond dat ze gallium een kunstmatige hartslag kunnen geven. Door elekrische stroom door het metaal te jagen, hebben ze voor het eerst een duidelijke en regelmatige beweging kunnen creëren in vloeibaar metaal.

Bijzonder metaal

Gallium, ook wel het Terminator-achtige metaal genoemd door de gelijkenissen met de gedaanteveranderende cyborg uit de gelijknamige film, is een opmerkelijke stof. De metaalsoort heeft een vaste structuur bij kamertemperatuur, maar is wel zo zacht dat je er doorheen kan snijden met een botermes. Je kan het zonder handschoenen vasthouden als het vloeibaar is en het kan zorgen voor een spiegel-effect wanneer je het aanbrengt op glas.

Deze nieuwe ontdekking biedt al meteen mogelijkheden die de bijnaam van gallium alle eer aandoen. Omdat het metaal kan pulseren als een hart, kunnen wetenschappers er in de toekomst mogelijk robotspieren mee aandrijven. Opmerkelijk is ook dat Xiaolin Wang zegt dat hij voor dit onderzoek effectief inspiratie haalde uit de Terminator-films.