Roetfilterfraude moet verleden tijd worden in België dankzij nieuwe spitstechnologie

Roetfilterfraude moet verleden tijd worden in België dankzij nieuwe spitstechnologie

Het Vlaams, het Waals en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest investeren samen in 15 prototypes van de nieuwste en meest nauwkeurige meettoestellen die momenteel ontwikkeld worden in de strijd tegen roetfilterfraude. De toestellen worden een half jaar getest om daarna het meest accurate toestel te kiezen. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en Brussels staatsecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets stelden de spitstechnologie voor in het autokeuringscentrum van Vorst. Er zijn twee verschillende types toestellen die getest worden. Het gaat om PN-meters (Particle Number), die de stofdeeltjes tellen, en PM-meters (Particle Mass), die de massa fijnstof meten. Uit onderzoek van GOCA, de groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs, bleek dat deze toestellen de roetfilterfraude het efficiëntst kunnen bestrijden. De bestaande controlemethoden zijn ontoereikend en onnauwkeurig.

“De afwezigheid van een roetfilter maakt een enorm verschil van wel 90 procent meer uitstoot van roet”, benadrukt minister Weyts.

De drie gewesten investeren samen 339.950 euro die ter beschikking worden gesteld van GOCA. Dankzij de investering kan er in elk gewest in minstens één keuringscentrum geëxperimenteerd worden met prototypes die tot dusver enkel in labo-omstandigheden getest werden. Binnen een half jaar moeten er 10.000 voertuigen gecontroleerd zijn met de meettoestellen. Daarna wordt duidelijk hoe duurzaam, nauwkeurig en functioneel ze zijn in reële werkomstandigheden.

“Op Europees niveau zijn we nu de voortrekkers in de strijd tegen roetfilterfraude. Bovendien kadert dit initiatief ook in onze strijd voor schone lucht”, aldus staatssecretaris Debaets.

bron: Belga