Frankrijk levert islamist Djamel Beghal uit aan Algerije

Frankrijk levert islamist Djamel Beghal uit aan Algerije
Frankrijk levert islamist Djamel Beghal uit aan Algerije

De Algerijnse jihadist Djamel Beghal, die beschouwd wordt als de mentor van twee van de daders van de aanslagen van januari 2015 in Parijs, is uitgewezen naar zijn geboorteland. De 52-jarige Beghal, die zijn Franse nationaliteit is afgenomen, verliet vanochtend om 5.30 uur de gevangenis van Vezin-le-Coquet in het westen van Frankrijk en vertrok rond 10.30 uur van de Parijse luchthaven Roissy met bestemming Algiers. Dat is van eensluidende bronnen dichtbij het dossier vernomen. “Hij werd maandagmorgen overgedragen aan de grenspolitie. Hij was kalm en blijkbaar niet verrast over het vroege uur van zijn vertrek”, aldus de gevangenisdirectie. Djamel Beghal was midden de jaren negentig in het vizier van de Franse autoriteiten gekomen en in 2007 kwam hij in aanmerking om het land uitgezet te worden, twee jaar nadat hij werd veroordeeld tot tien jaar cel wegens terroristische bendevorming.

In het Bretoense Vezin-le-Coquet zat hij zijn tweede straf van tien jaar gevangenis uit voor een ontsnappingsplan in 2010 van Smaïn Aït Ali Belkacem, oudgediende van de Algerijnse vleugel van de Gewapende Islamitische Groep (GIA), die tot levenslang werd veroordeeld voor een aanslag op het regionaal express-station Musée d’Orsay in 1995 in Parijs.

De Franse autoriteiten, die Beghal graag zagen vertrekken naar Algerije, het land dat hij op 21-jarige leeftijd verliet, onderhandelden de afgelopen weken met Algiers over de voorwaarden van zijn terugkeer.

bron: Belga