Israëlisch leger houdt raid tegen Hamas-doelwitten

Het Israëlische leger heeft afgelopen nacht een reeks luchtaanvallen uitgevoerd op doelwitten van Hamas in de Gazastrook. De raid was een vergelding voor de aanval van de radicale Palestijnse organisatie van gisteren op doelwitten in Israël. Hamas had gisteravond een wapenstilstand afgekondigd na twee dagen van hevige gevechten met Israël. Maar Israël had die wapenstilstand niet bevestigd.

Afgelopen nacht heeft het Israëlische leger verschillende doelwitten van Hamas in Gaza-Stad bestookt met luchtaanvallen. Het gaat onder meer om een trainingscentrum van de radicale Palestijnse beweging, zegt het leger deze ochtend in een persbericht.

De Israëlische luchtmacht voerde in de nacht van vrijdag op gisteren al verschillende raketaanvallen uit op doelwitten in de Gazastrook, als vergelding voor een Palestijnse aanval met een handgranaat op een Israëlische eenheid in de buurt van grensstad Rafah. Vanuit de Gazastrook werden toen twee raketten afgevoerd op het zuiden van Israël, waarvan er een kon onderschept worden door het Israëlische raketafweersysteem.

Vrijdag kwam het in de grensstreek ook al tot gewelddadige confrontaties tussen Palestijnse en Israëlische soldaten.

De Palestijnen protesteren nu al maanden elke vrijdag tegen de Israëlische onteigening van Palestijnse gronden. Het geweld kostte sinds eind maart al aan ongeveer 140 Palestijnen het leven, aldus een balans van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. De betogers eisen het einde van de inmiddels tien jaar durende blokkade van de Gazastrook en een recht op terugkeer naar gebieden die Israël heeft ingepalmd.

Bron: Belga