Zo houd je je hersenen jong

Voel je je jonger dan je daadwerkelijk bent? Goed nieuws: dat is een teken dat je hersenen nog in topvorm zijn. Dat blijkt uit een nieuwe studie die gepubliceerd is in ‘Frontiers in Ageing Neuroscience'.
door
Mare
Leestijd 1 min.

Voor hun onderzoek bestudeerden de wetenschappers 68 proefpersonen tussen de 59 en de 84 jaar oud. Het doel? Nagaan welke rol de subjectieve leeftijd speelt in het verouderingsproces van de hersenen. De subjectieve leeftijd is de mentale leeftijd, hoe oud je je voelt in verhouding met hoe oud je daadwerkelijke bent.

De resultaten van die studie waren tamelijk verrassend. “Mensen die zich jonger voelen, hebben ook een stel hersenen dat jonger blijft”, aldus professor Jeanyung Chey, die de studie leidde. Die conclusie geldt trouwens niet enkel voor de conditie van de hersenen, maar ook voor de die van de rest van het lichaam én je levensstijl.

“Als iemand zich ouder voelt dan zijn leeftijd, gaat hij of zij automatisch zijn levensstijl, gewoontes en activiteiten daaraan aanpassen. Hetzelfde geldt voor wie zich jonger voelt dat zijn biologische leeftijd.”