Holebi’s en asielzoekers vormen front op voetbalveld in Leuven

Holebi's en asielzoekers vormen front op voetbalveld in Leuven

Holebi’s en asielzoekers vormen vandaag front op een voetbalveld in Leuven. Met een voetbaltoernooi tegen een team van vluchtelingen wil Holebihuis Vlaams-Brabant diversiteit in de kijker plaatsen en aantonen dat sport mensen met verschillende achtergronden kan samenbrengen. Op het voetbalveld van het provinciaal domein in Leuven neemt een ploeg van Holebihuis Vlaams-Brabant het op tegen het OHL-Worldteam, dat bestaat uit vluchtelingen en asielzoekers. Het initiatief gaat uit van Holebihuis Vlaams-Brabant, open huis voor seksuele oriëntatie en genderidentiteit, en de Leuvense jongerenvereniging &Of. Het krijgt de steun van de Belgische voetbalbond (KBVB) en de dienst diversiteit en gelijke kansen van de stad Leuven.

“Met dit toernooi willen we het belang van diversiteit in het voetbal onder de aandacht brengen”, zegt Dimitri Cools, voorzitter van Holebihuis Vlaams-Brabant. “De gedachte dat sport mensen met diverse achtergronden samenbrengt en een krachtig middel is voor openheid en respect voor iedereen, brengen we met dit initiatief in de praktijk.”

De Belgische voetbalbond is actief bezig met het integreren van diverse groepen in het voetbal en heeft zelf enkele projecten om diversiteit in deze sporttak te promoten. Zo was de KBVB partner van het Europese project ‘Heroes of football’ dat holebiseksualiteit in het voetbal bespreekbaar wil maken. De voetbalbond zet ook in op de integratie van vluchtelingen en asielzoekers via het project ‘Iedereen op het veld’.

“Lokale initiatieven helpen bij het uitdragen van onze missie”, stelt An De Kock van de KBVB.

bron: Belga