Scherpere regels voor dierenkwekers en -handelaars

Scherpere regels voor dierenkwekers en -handelaars

Er komen fors strengere regels voor dierenkwekers en -handelaars. Die regels moeten het dierenwelzijn verbeteren en moeten helpen om malafide praktijken te verhinderen. Dat zegt minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). De verscherping van de regels komt er via de verstrenging van de erkenningsvoorwaarden voor honden- en kattenkwekerijen, dierenasielen, dierenpensions en handelszaken voor dieren. De strengere regels moeten een einde helpen maken aan malafide praktijken en oneerlijke handelaars.

Een kleine greep uit de dikke boterham met ingrepen: kwekers zullen maar drie nesten van honden of katten per twee jaar meer mogen kweken. Nu mogen ze nog twee nesten per jaar kweken. Kwekers zullen ook nog maximaal zeven verschillende rassen mogen fokken. “Om grote hondensupermarkten te vermijden”, legt minister Weyts uit.Honden van kwekers moeten in de toekomst ook buiten kunnen lopen. Als dat echt niet kan, moeten ze minstens 2 uur per dag buiten kunnen.

Wanneer een handelaar beweert dat een dier van ‘eigen kweek’ is, moet de klant het recht krijgen het moederdier te zien. “Zo zullen handelaars die importeren vanuit het verre oosten snel door de mand vallen”, dixit Weyts.

Bovendien zullen handelaars en kwekers ook alleen nog echte foto’s van hun eigen dieren mogen gebruiken in hun promotie. Gedaan dus met het gebruik van bedrieglijke stockfoto’s.

Bij de verkoop moeten dieren ook al enkele basisvaccinaties gekregen hebben. Tot nog toe waren handelaars niet verplicht te voorzien in die vaccinaties.

Om handelaars en kwekers de kans te geven zich aan te passen aan de nieuwe regels, komen er overgangstermijnen. Voor sommige (meer ingrijpende) maatregelen lopen die termijnen op tot twee of zelfs vijf jaar.

bron: Belga