Gilbert grijpt naast ritzege en geel

Gilbert grijpt naast ritzege en geel

Philippe Gilbert had vandaag zijn zinnen gezet op etappewinst en eventueel de gele trui, maar hij kwam er uiteindelijk niet echt aan te pas op de Mûr-de-Bretagne en werd 31e in de zesde Tourrit, op 12 seconden van winnaar Daniel Martin. Hij ziet zijn achterstand oplopen van drie naar 12 seconden in de strijd om de gele trui. “Ik was goed geplaatst aan de voet van de slotklim”, deed hij na afloop zijn verhaal. “Ik wou die klim bij de start op mijn eigen ritme omhoogrijden. Het idee was de anderen wat te laten rijden om nog iets over te houden voor het eind, waar het minder steil was, maar daardoor verloor ik ook wel wat posities. En eigenlijk kon ik daarna niet meer versnellen en bleef ik hangen. Ik dacht dat ik beter was, en dus streed ik niet echt mee en heb ik ook niet meer aangedrongen. Het ging echt heel snel omhoog. Het is een klim van drie à vier minuten aan hoge snelheid. Tja, de kans is verkeken. Je moet ook de benen hebben.”

Quick-Step Floors probeerde om de koers onderweg in waaiers te trekken. Dat lukte ook een tijdlang, maar het duurde niet tot het eind. “We hadden het er met Tom Steels over gehad, over de radio, hem gemeld dat het wel mogelijk was omdat er echt wel wind stond en dat hebben we dan gedaan. Sky kwam ook snel meedraaien, we hebben het geprobeerd, maar daarna reden we meer door het bos en konden we dat hoge ritme niet vasthouden.”

Geen persoonlijk succes dus voorlopig voor Gilbert, die ook wegzakt in het klassement naar de vijfde plaats, op 12 seconden van Greg Van Avermaet. “Ik heb nog geen klassement gezien”, liet hij zich ontvallen. “Ja, 12 seconden? Tja…” Of het nog mogelijk is om geel te pakken? “Misschien in 2019”, was zijn repliek, want dit jaar zal het moeilijk worden. “12 seconden is veel, echt veel. Ik moet er niet meer over dromen. Dromen misschien ’s nachts nog, maar overdag lijkt het me ver weg”, maakte hij een grapje.

bron: Belga