“Gasleiding Nord Stream 2 is politiek project”

De pijpleiding Nord Stream 2, die Russisch gas via de Oostzee naar Duitsland moet brengen, is geen economische project maar is “politiek gemotiveerd”. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko vandaag verklaard voor de start van de tweede dag van de NAVO-top in Brussel. Het project voor de nieuwe gasleiding werd gisteren al fel bekritiseerd door Donald Trump. De Amerikaanse president vreest dat Duitsland erdoor “volledig gecontroleerd” zal worden door Moskou. “Wij moeten hen beschermen tegen Rusland, maar ondertussen geven ze wel miljarden en miljarden dollars aan Rusland. Dat is ongepast”, klonk het gisteren.

De president van Oekraïne – dat geen NAVO-lid is, maar als partnerland wel aanwezig is op de top – maakte vandaag duidelijk dat hij het eens is met die kritiek. De gasleiding, die nog niet in gebruik is genomen, dreigt Oekraïne namelijk buitenspel te zetten als doorvoerland.

“Dat project heeft geen enkele economische basis. Het is enkel gebaseerd op geopolitieke motieven”, zo verklaarde Porsjenko vandaag bij zijn aankomst in het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Brussel. De Oekraïense leider blikte ook vooruit op de ontmoeting tussen Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin, die komende maandag zal plaatsvinden in Helsinki. Porosjenko maakte duidelijk dat hij “niet bang” is dat de Amerikaanse president daar zal overgaan tot de erkenning van de Russische annexatie van de Krim.

“Ik ben nergens bang van”, aldus Porosjenko. “We hebben stevige boodschap gekregen van zowel het Witte Huis als het (Amerikaanse) ministerie van Buitenlandse Zaken over het niet erkennen van de illegale annexatie van de Krim.”

De NAVO steunt volgens de secretaris-generaal Jens Stoltenberg de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne. “We veroordelen de illegale annexatie van de Krim door Rusland ten strengste”, zei hij tijdens een gezamenlijke persconferentie met Porosjenko. Dat staat ook in de verklaring die de leiders op de top hebben ondertekend. Sterke bewoordingen waarvoor Porosjenko dankbaar zei te zijn.

bron: Belga