Premier Michel: “Engagementen tegenover NAVO herbevestigd”

Premier Michel:
AFP / T. Zenkovich

De Belgische regering heeft zijn engagementen tegenover de NAVO herbevestigd. Dat heeft premier Charles Michel meegedeeld tijdens een persconferentie op de NAVO-top in Brussel. De verhoging van het Belgische defensiebudget, die eerder al was opgestart, zal worden voortgezet. Maar van een versnelling van dat tempo is voorlopig geen sprake.

We hadden engagementen opgenomen bij de start van deze regering. Toen hebben we bepaald om de besparingen in defensie te stoppen en werd de principiële beslissing genomen om opnieuw te investeren», aldus Michel (foto). De herbevestiging van het engagement houdt ook in dat België zijn defensiebudget op termijn naar 1,35% van het bbp laat evolueren. Momenteel zit ons land volgens NAVO-cijfers op 0,93%.

De algemene richtlijn die in 2014 op een NAVO-top in Wales werd afgesproken spreekt nochtans van een budget van 2,0%. Maar de premier herhaalde dat er niet enkel gekeken moet worden naar de financiële inbreng, maar dat er ook rekening gehouden moet worden met de capaciteiten en de militaire contributies. “België is aanwezig in Irak, in de Baltische landen, in Afghanistan en was aanwezig in Syrië”, zegt hij daarover.

“Open debat”

De NAVO-top werd gisteren verstoord door een hernieuwde eis van de Amerikaanse president Donald Trump om meer te investeren in defensie. Volgens Michel leidde dat tot een «open debat over de verdeling van de kosten, waarin er rechtuit werd gesproken.»

Trump heeft er volgens de Belgische premier ook nooit mee gedreigd om uit de NAVO te stappen. “Hij wilde sterkere engagementen en een sterkere NAVO”, zo klinkt het. De berichten dat Trump mogelijke repercussies op het vlak van handel naar voren heeft gebracht, worden evenwel niet tegengesproken.