Trump twittert dat NAVO-landen “onmiddellijk” 2 procentnorm moeten halen

Trump twittert dat NAVO-landen "onmiddellijk" 2 procentnorm moeten halen

In alle drukte op de NAVO-top heeft de Amerikaanse president Donald Trump de tijd gevonden om op Twitter de bondgenoten binnen de verdragsorganisatie nog meer onder druk te zetten. Hij wil dat ze “ONMIDDELLIJK” 2 procent van het bbp aan defensie uitgeven. “Wat voor zin heeft de NAVO als Duitsland Rusland miljarden dollar betaalt voor gas en energie? Waarom zijn er slechts 5 van de 29 landen die hun engagement hebben vervuld? De VS betalen voor de bescherming van Europa, maar verliezen miljarden aan handel. (Ze) Moeten 2 procent van het bbp ONMIDDELLIJK betalen, niet tegen 2025”, klinkt het.

Aanvankelijk maakte hij nog een taalkundige fout in zijn eerste tweet, die hij in een herhaling een kwartier later corrigeerde. Een andere fout liet hij wel staan. De NAVO-lidstaten gingen op de NAVO-top in Wales in 2014 het engagement aan om tegen 2024, niet 2025, hun defensie-uitgaven op te trekken tot 2 procent van het bbp.

Die 2 procent vindt Trump ook nog niet genoeg. Tijdens de vergadering achter gesloten deuren had hij de staats- en regeringsleiders van de andere lidstaten gezegd dat ze hun defensie-uitgaven op termijn naar 4 procent van het bbp moeten optrekken.

Trump verwijst in zijn tweet naar het energiebeleid van Duitsland, dat hij vanochtend bij een ontmoeting met de NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg nog onder vuur had genomen. “Het is erg ongelukkig dat Duitsland een grote deal sluit met Rusland over de nieuwe gasleiding Nord Stream 2. Wij moeten hen beschermen tegen Rusland, maar ondertussen geven ze wel miljarden en miljarden dollars aan Rusland. Dat is ongepast”, had hij gezegd.

Door die energiedeal met Moskou wordt Duitsland “compleet gecontroleerd door Rusland”, aldus Trump. De Amerikaanse president noemde Duitsland ook nog “de gevangene” van Rusland. Merkel had de kritiek bij haar aankomst op de NAVO-top nog verworpen. Trump en Merkel hadden later op de dag ook nog een bilaterale ontmoeting, waarbij Trump onder meer had gezegd een “heel goede relatie” met de bondskanselier te hebben.

bron: Belga