Kranten bedanken Duivels voor hun parcours

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na een felbevochten wedstrijd moesten de Rode Duivels alsnog de duimen leggen voor Frankrijk, in de halve finale van het WK Voetbal. Enkele kranten wijden vandaag, op de Vlaamse feestdag, hun commentaar aan de prestaties van het Belgische voetbalteam in Rusland. In de voorbije weken vloeide veel inkt over de diverse samenstelling van de Belgische nationale ploeg. Ook Bart Sturtewagen verwijst daarnaar in De Standaard. "De Rode Duivels verdienen beter dan te moeten fungeren als diegenen die alle zwaktes, alle tegenstellingen, alle ongerechtigheden van een ingewikkeld land kunnen overwinnen. Dat was nooit hun opdracht of hun missie. Die was mensen te laten dromen. Ze hebben dat tot gisteren gedaan met een flair die voor altijd hun verdienste zal blijven." De Standaard-commentator hoopt dat de boodschap dat het "de moeite waard is om tenminste te proberen de beste te zijn, ook al lijkt dat doel veraf" ook gehoord werd "in straten en op pleintjes waar dat verhaal vaak wordt verstikt".

Liesbeth Van Impe bedankt in Het Nieuwsblad de Rode Duivels, al merkt ze op dat er even tijd nodig zal zijn om de ontgoocheling weg te slikken. Ze zag "positief nationalisme", "samen juichen, samen huilen, samen dansen, als Vlaming, Belg, Marokkaan. We deden het allemaal samen, ook ontgoocheld afdruipen. Dat is een gemeenschap. Maak er nooit meer van dan het is, maar ook niet minder."

In Het Laatste Nieuws wijdt Jan Segers zijn commentaar aan het imago dat België aan dit WK zal overhouden. Hij ziet de "nationale ontgoocheling" wel weer wegebben, "net zoals ook de roes na een overwinning hevig maar kortstondig is". Daarna zal de sportieve en extra-sportieve afrekening positief zijn. "Ook na gisteren, tegen dat stugge, zo moeilijk te bespelen Frankrijk, blijft het imago van de Duivels overeind. En geeft hún imago een boost aan het imago van België." Vlaams minister-president Geert Bourgeois kan zich in dat "nieuw-Belgisch imago" vinden, leerde Segers uit diens 11 julitoespraak. "Gelijk heeft hij. Een land naar het beeld van een groep jonge, getalenteerde, gedisciplineerde, creatieve, onbevangen, breeddenkende en ambitieuze mensen: daarin wil je graag leven, toch?".

In Het Belang van Limburg gaat Indra Dewitte verder op het respect dat de Rode Duivels hebben afgedwongen, "niet alleen in eigen land, maar in heel de wereld". "Onze Duivels hebben dit WK ook kleur gegeven. Geen enkele saaie wedstrijd (...) Dat ze niet hebben gekozen voor de luie weg, siert hen en het deed hen boven zichzelf uitgroeien." De Duivels moeten deze "winnaarsmentaliteit" opnieuw grijpen op het EK, dat er in 2020 aankomt.

bron: Belga