Chauffeurs De Lijn onderbreken werk na agressie in Sint-Niklaas

In Sint-Niklaas legt een zeventigtal chauffeurs van De Lijn het werk neer na het ontslag van een collega. De oproep wordt gesteund door de vakbonden, die spreken van een “onmenselijke reactie” na een geëscaleerde ruzie met een passagier. Maar De Lijn verdedigt het ontslag. Bijna alle chauffeurs die in dienstverband voor de openbaarvervoersmaatschappij werken, nemen deel aan de actie. Vakbonden ACLVB, ACOD en ACV vragen dat De Lijn het ontslag intrekt en het overheidsbedrijf meer respect en bijstand belooft in geval van problemen. “De laatste maanden ondervinden we steeds meer agressie op de bussen van De Lijn in en rondom Sint-Niklaas”, zegt Sylvia Van Goethem van ACLVB. Een passagier zou de betrokken chauffeur na een woordenwisseling de vingers willen plooien, waarna die in een paniekreactie heeft teruggeslagen met de vlakke hand.

Maar De Lijn zegt dat ze niet licht is gegaan over het ontslag en de maatregel nam “uit zorg voor onze klanten en de reputatie van onze chauffeurs”. De chauffeur was jaren geleden al eens betrokken bij een geval van agressie, waarbij hij het bewustzijn verloor. Daarna doorliep de man een begeleidingstraject.

De chauffeurs van De Lijn onderbreken vandaag vanaf 11.00 uur hun route en verzamelen aan de stelplaats van Sint-Niklaas. De actie duurt tot 13.00 uur.

bron: Belga