Britse agent mogelijk blootgesteld aan novitsjok

In het ziekenhuis van Salisbury, in het Engelse graafschap Wiltshire, wordt een politieagent behandeld voor mogelijke blootstelling aan het dodelijke zenuwgas novitsjok. Dat heeft een woordvoerder van het Salisbury District Hospital zaterdag gezegd. De agent maakt deel uit van de politie van Wiltshire, die in Britse media bevestigt dat de agent “uit voorzorg” wordt behandeld. Een woordvoerder van het ziekenhuis van Salisbury benadrukt dat er voor het publiek een “laag risico” aan blootstelling is. “Het Salisbury District Hospital heeft een aantal mensen gezien die naar het ziekenhuis zijn gekomen met gezondheidsklachten sinds dit incident aan de gang is, en geen van hen had een behandeling nodig.”
Dinsdagavond meldde de politie van Wiltshire dat een man een vrouw – beiden in de veertig – uit Amesbury, ruim 10 kilometer ten noorden van Salisbury, zaterdag waren opgenomen in het ziekenhuis omdat ze werden blootgesteld aan een “onbekende substantie”. Scotland Yard bevestigde later dat het om het zenuwgas novitsjok gaat, maar dat het tweetal vermoedelijk niet rechtstreeks geviseerd werd.
Salisbury is de plek waar op 4 maart de vroegere Russische dubbelspion Sergej Skripal samen met zijn dochter Joelia vergiftigd werd met een kleine hoeveelheid novitsjok. De Britse autoriteiten stelden Rusland verantwoordelijk voor de aanval. Beiden overleefden ze de aanval.

Bron: Belga